Close

Jak předejít zplesnivění zavařenin?

K tomu, abychom předešli plesnivění nebo zkažení zavařenin, a tedy zničení naší práce, je třeba dodržovat několik zásad.
Dobrým předpokladem pro to, aby nám obsah časem neplesnivěl nebo se jinak nekazil, jsou pečlivě vyčištěné a suché láhve, gumy a víčka. Je také nutné vše před jejich naplněním zkontrolovat, zda jsou sklenice, víčko a těsnící guma v pořádku a nejsou nikde porušeny, odštípnuty, natrženy…
Pokud plníme sklenice horkým obsahem, jako jsou džemy, marmelády apod., měly by být sklenice optimálně nahřáty.

Nahřátím sklenic zabráníme případnému tepelnému šoku a tedy puknutí sklenic nebo vzniku drobných trhlinek. Sklenice nesmí být nikdy plněny až po povrch, nýbrž 2-3 cm pod jejich horní okraj. Pokud jsou sklenice naplněny až po okraj, při zavařování jejich obsah díky vysoké teplotě vystoupí nahoru, čímž přirozeně vzniká netěsnost. Jakmile sklenice naplníme horkým nebo studeným obsahem, musíme ústí sklenice, pokud jsme je potřísnili, pečlivě očistit. Naše babičky doporučovaly očistu zakončit gázou namočenou v lihu, aby se ústí sklenice skutečně vydesinfikovalo.
Guma i víčko musí být samozřejmě očištěné a suché také. Jakmile máme vše připraveno, sklenici uzavřeme a zkontrolujeme, zda nám těsnící guma správně sedí a není někde stočená.
Pokud tomu tak je, můžeme začít zavařovat v páře nebo ve vodní lázni, podle toho, jak je uvedeno v receptu.

Můžeme se samozřejmě například u džemů a marmelád pokusit uzavřít sklenici způsobem, který je leckde zmiňován a doporučován, tedy obrácením sklenice vzhůru nohama bez zavařování, ale je potřeba vědět, že pokud nemáme obsah zcela tuhý, pak může dojít k tomu, že obsah alespoň na počátku může vytékat a dostat se tak mezi víčko a těsnící gumu.

Tato kontaminace víčka a gumy může způsobit, že jsme připravili živnou půdu pro plísně a kvasinky. Celá práce tak může přijít vniveč. Zvažte tedy, zda těch pár minut navíc stojí za riziko ztratit celý drahocenný čas, který jsem věnovali přípravě zavařenin.
Jakmile máme hotovo, uložíme zavařeniny na suchém, chladném a temném místě.

Předchozí recept

Další z řady možností zavařování - tlakový hrnec

Ano, ale…výsledky nejsou tak přesvědčivé a není to tak jednoduché na zvládnutí, aby to mohla ... Zobrazit recept

Scroll Up