Close

Zavařované bábovky

Napsala mi jedna z našich fanynek, jedna z těch, které milují weckovky a používají je na tisíc způsobů. Mě samotnou stále překvapuje, k čemu všemu je možné skleničky weck využít a co vše do nich lze zavařit, upéct, naložit, dekorovat nebo jen servírovat. Ale zavařované bábovky? O tom jsem slyšela poprvé.

Nemohla jsem nevyzkoušet a z výsledku jsem moc potěšená, protože zavařování bábovek funguje a zároveň si troufám tvrdit, že výsledný produkt….. tedy bábovka…… je chuťově i lepší než ta klasická, pečená ve formě. Já mám ráda vláčné bábovky, nevysušené, které se nedrolí a nemusím každé sousto zapíjet. Přesně taková je zavařovaná bábovka. A pokud jí odpustíte nižší estetickou hodnotu, pak se může stát vaším favoritem číslo 1. Také proto, že ve spíži by měla vydržet i půl roku a tak být stále při ruce pro případnou návštěvu nebo jen tak, když na vás přijde mlsná.

Vyzkoušela jsem 2 druhy, u nichž je základní těsto stejné, podle receptu, který vlastním už dlouhé roky a osvědčil se mi. Suroviny na základní těsto odměřuji hrnky (záleží jen na vás, jakou velikost zvolíte), další ingredience dávám „od oka“. Udělejte to taky tak, odměřte základní suroviny a pak experimentujte. Věřím, že tak si najdete tu svoji TOP bábovku, přesně podle vaší chuti.

 

Bábovky lze zavařovat dvěma způsoby:

  1. Upečete bábovku ve weckovce tak, že ji používáte jako klasickou formu (bez víčka) a následně ještě horkou bábovku přiklopíte víčkem s gumičkou, zacvaknete klipy a necháte v troubě při 105 °C zvolna zavařit cca 40 minut.
  2. Oba výše zmíněné procesy sloučíte…… pečete a zavařujete zároveň. Tak jsem to zkoušela i já. Doba výroby je sice značně delší, avšak díky pečení v uzavřené formě bábovka nevysychá, nemá tmavý okraj a to mě na ní baví, protože mi připomíná vláčný dortový korpus.

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob, přeju vám, užijte si ten pohled do trouby, kdy těsto roste před očima a hlavně chvilky pohody při kafíčku a kousku výborné domácí dobroty.

Ingredience – na 4 sklenice WECK o objemu 850 ml:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • ½ hrnku kvalitního oleje (rozpuštěného másla)
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Na citronovo-makovou bábovku : čerstvě vylisovaná citronová šťáva i s dužinou, mletý mák

Na pomerančovo-kakaovou bábovku : pomerančová marmeláda (rozmixovaná dohladka), holandské kakao

  1. Všechny základní ingredience odměřím a ve velké míse smíchám dohromady. Začínám lehce rozšlehanými vejci v mléce, pak přidám olej/máslo, cukr a nakonec mouku promíchanou s práškem do pečiva. Pokud se mi zdá směs příliš hutná, přidám trochu mléka.
  2. Připravené základní těsto rozdělím na 2 poloviny, přidám další ingredience a zlehka promíchám.
  3. Zavařovací sklenice vymažu máslem a vysypu strouhankou. Pozor, používejte sklenice, které mají kónický tvar, upečenou bábovku z nich snadno „vyklepnete“.
  4. Troubu si předehřeju na 105°C.
  5. Těsto rozdělím rovnoměrně do sklenic, zhruba do poloviny výšky. Raději ne více, těsto nabude a je důležité, aby se nedostalo až ke gumičce a nepokusilo se vyběhnout ze sklenice ven. Sklenice zavíčkuji a přichytím klipy.
  6. Vložím do trouby a pozvolna peču/zavařuju. Doporučená doba je u tohoto způsobu pečení 120 minut po dosažení vnitřní teploty bábovky 100°C. Protože to jednoduše není možné u zavíčkované bábovky zjistit, přidala jsem 30 minut pro dosažení této teploty a dalších 30 minut pro „sichr“. Výsledný čas pečení je tedy přesně 3 hodiny.
  7. Upečené bábovky nechám vychladnout při pokojové teplotě. Zkontroluji, zda jsou zavařené – ouško gumičky směřuje dolů, není v horizontální poloze, jako když sklenici uzavřete bez zavaření. A pak je uložím do spíže.

Naše čtenářka píše, že vydrží zaručeně půl roku. To prozatím nemohu potvrdit, testovací sklenici jsem uložila a za 6 měsíců vyzkouším. Pak dám vědět i sem 😉

První ze zavařovaných bábovek otevřena po 5 měsících a opravdu to funguje. Bábovka je jako čerstvá a vynikající, ideální záležitost pro nečekané návštěvy.

 

Předchozí recept

Chlebík ve Wecku

Malý bochánek pečený ve Wecku je ideální, když se vám nechce péct celý velký bochník ... Zobrazit recept

Další recept

Domácí utopenci

Jsou jídla, na která si v létě ani nevzpomeneme. Ale jak přijde podzim, chutě se nám ... Zobrazit reccept