Close

Džem z jahod a rybízu

Jahodový džem je dalším z velmi oblíbených receptů k zavaření. Jahodový džem má jemnou rybízovou příchuť, která mu dodává svěžesti a kyselosti. Není tolik sladký jako klasická marmeláda s velkými kousky ovoce.

Suroviny

  • 1 kg jahod
  • 1 l čerstvě vylisované rybízové šťávy
  • 1 kg cukru krupice

Pracovní postup

Do připraveného hrnce, ve kterém budete džem vařit, vložte všechny uvedené suroviny – jahody, rybízovou šťávu, krupicový cukr.

Vše dohromady za velmi opatrného míchání, aby se jahody nepomačkaly, povařte.
Tato marmeláda by se měla vařit jen po nezbytně dlouhou dobu, aby jahody neztratily svou krásnou červenou barvu a aroma.

Zkoušku toho, zda je marmeláda již hotova provedete nejlépe kovovou lžící. Ponořte ji krátce do vroucí hmoty. Pokud po vytažení hmota ze lžíce odpadá v tlustých vláknech a část na lžíci zůstává, je vše hotovo. Pokud hmota stéká dolů, je nutné ji ještě chvíli vařit.

Pokud byste si nebyli jistí, zda je hotovo či nikoli, je zde druhý, neméně osvědčený způsob. Vezměte si tentokrát k ruce nejen lžící, ale i malý talířek. Lžíci ponořte do hmoty, vytáhněte ji a nechejte kapky stéct na talířek. Pokud po chvíli malá louže na talířku ztuhne, je hotovo.

Jakmile jsme si jistí, že je marmeláda hotová, naplňte jí do předem zahřátých sklenic a ihned uzavřete víčkem. Pokud byste sklenice ihned neuzavřely, utvořil by se vám na povrchu tvrdý škraloup, který vzniká rychlým odpařením vody. Nakonec krátce zavařte v páře, aby se víčko pevně přichytilo nebo uzavřete rychlým způsobem s pomocí zapáleného alkoholu.
Anglický džem se vám bude nejvíce vyjímat ve sklenicích WECK, nejlépe pak s ručně vyhotoveným převlekem.

Jahodový džem – dobrou chuť!

Předchozí recept

Jahodová marmeláda s velkými kousky ovoce

Milujeme klasickou jahodovou marmeládu se spoustou kousků jahod. Výborně chutná na čerstvém pečivu s troškou ... Zobrazit recept

Další recept

Třešňový kompot - třešně v cukru

Máte chuť na něco sladkého a zároveň zdravého? Třešňový kompot je klasikou, kterou si můžete ... Zobrazit reccept