Close

Malinový džem

Máte chuť na něco skutečně dobrého? Vyzkoušejte tento lahodný recept na malinový džem. Na recept budete potřebovat několik základních surovin: cukr krupici, maliny – hodně malin, vodu a citronovou šťávu, která receptu dodá trochu trpkosti. Jdeme na to?

Suroviny

  • 1 kg malin
  • 750 g cukru krupice
  • 2 dcl vody
  • kyselina citrónová nebo citrónová šťáva

 

Pracovní postup

Navažte a velmi šetrně omyjte maliny. Přebytečnou vodu odsajte textilním nebo papírovým ubrouskem tak, aby nám neznehodnotila budoucí výsledek. S malinami zacházejte velmi šetrně, abyste je nerozmačkali a nepřipravili se o cennou malinovou šťávu. Odstopkujte je. Takto připravené maliny odložte a připravte si cukerný roztok.

Nasypte cukr do hrnce, ve kterém budete připravovat marmeládu. Zalijte jej přibližně 2 dcl vody tak, aby se cukr rozpustil. Podle potřeby případně přidejte další vodu, avšak postupujte velmi obezřetně. Nepřiměřeně mnoho vody znamená o to déle džem vařit. Nejenže by bylo třeba věnovat následnému odparu vody více času, ale z džemu by se nám vytrácelo příjemné a žádoucí aroma. Raději proto přidávejte vodu po menších dílech a dejte rozpouštění cukru čas.

Jakmile vznikne hustější roztok začněte jej postupně na mírném ohni zahřívat. Zvyšující se teplota vám také napomůže v rozpouštění cukru. Pokud se Vám na povrchu rozpouštěného cukru tvoří pěna, pečlivě jí sbírejte, aby nebyl budoucí džem zakalený.

Do zcela rozpuštěného roztoku s cukrem opatrně vložte maliny, případně, pokud máme rádi malinový džem nakyslejší, pak podle chuti kyselinu citronovou nebo šťávu z čerstvého citronu.
Za neustálého míchání a průběžného sbírání vznikající pěny vařte do doby, než džem zhoustne.
Pokud byte si nebyli jistí, zda je hotovo či nikoli, je zde druhý, neméně osvědčený způsob. Vezměte si tentokrát k ruce nejen lžíci, ale i malý talířek. Lžíci ponořte do hmoty, vytáhněte a nechejte kapky stéct na talířek. Pokud po chvíli malá louže na talířku ztuhne, je hotovo.

Jakmile jsme si jistí, že je džem hotový, naplňte jej do předem zahřátých sklenic a ihned uzavřete víčkem
Nakonec krátce zavařte v páře, aby se víčko pevně přichytilo nebo uzavřete rychlým způsobem s pomocí zapáleného alkoholu.
Pro dokonalý výsledek dejte tomuto lahodnému džemu odpovídající kabát. Nejvíce bude obdivován v elegantních sklenicích LILIE s dokonale oblými tvary.

Malinový džem jaký dělala babička – s chutí do toho!

Předchozí recept

Ostružinová marmeláda s rybízem

Kombinace dvou příchutí divokých plodů ostružin a rybízu vám velmi zachutná. Recept na tuto chutnou ostružinovou ... Zobrazit recept

Další recept

Rybízová červená marmeláda

Rybízová marmeláda je osvěžujícím zpestřením vašich snídaní v kterémkoliv ročním období. Vychutnejte si ji namazanou ... Zobrazit reccept