Close

Šípkové želé

Jednoduchý a velmi chutný a také zdravý recept – to je želé vyrobené z šípků. Šípky obsahují spoustu zdraví prospěšných antioxidantů a bojují proti rakovině. Vyzkoušejte si letos jiný druh marmelády a dopřejte si právě toto želé na chleba, k palačinkám nebo do buchty. Je výtečné a vůbec není těžké!

Suroviny

  • 2 litry zralých šípků
  • 1 a 1/2 litru vody
  • 1/2 šálku (120 ml) čerstvěvymačkané citronové šťávy
  • 20 g ovocného pektinu
  • 1/4 lžičky másla
  • 3 a 1/2 (700g) šálku cukru
  • 6 – 8 200ml sklenic

Pracovní postup

Šípky důkladně opláchněte. Odstraňte zaschlé konečky okvětních lístků. Vložte šípky do velkého hrnce a přidejte 1 1/2 litru vody. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte přikryté mírně povařit asi 1 hodinu (podle potřeby i déle), dokud nebudou šípky měkké až kašovité.

Pomocí mačkadla na brambory rozmačkáme šípky na hrubé pyré. Toto pyré dáme do jemného filtračního sáčku, nebo tenké síťové látky (pleny) a necháme alespoň hodinu odkapat do hrnce. Zmáčkněte filtrační sáček, abyste získali i zbývající šťávu.
Změřte odkapanou šťávu. Budete potřebovat 3 šálky (cca 720 ml) šťávy, takže pokud máte méně než 3 šálky, přidejte trochu vody (můžete také přidat trochu vroucí vody do filtračního sáčku, ve kterém máte šípkovou hmotu, abyste získali dodatečným odkapáním potřebné množství šťávy).

Připravte si během čekání zavařovací sklenice. Sterilujte sklenice buď v myčce, těsně před konzervováním, nebo je nechte povařit ve velkém hrnci s vodou, kterou přivedeme k varu po dobu 10 minut. Víčka můžeme sterilovat tak, že je v mělké misce zalijeme vroucí vodou z konvice.

Dáme 3 šálky šípkové šťávy do velkého, širokého hrnce. Přidejte citronovou šťávu a pektin. Přiveďte k varu, až se pektin rozpustí, pak přidejte cukr. Jakmile se i cukr rozpustí, přidáme máslo. Přiveďte k plnému varu, až bude směs bublat výrazně nahoru. Necháme takto vařit přesně jednu minutu.

Želé slijeme do připravených zavařovacích sklenic až do výšky 0,5 cm pod okraj sklenice.

Sklenice uzavřeme, otočíme na 5 minut dnem vzhůru, nebo pro lepší ochranu proti plísním můžeme 10 minut sterilovat ve vroucí vodě.

Šípkové želé je zdravé a velmi chutné – jak se vám povedlo?

 

Předchozí recept

Jahodový kompot

Klasický jahodový kompot, který nenechá chladnými hlavně děti. Když si nasbíráte čerstvé letní jahody přímo ... Zobrazit recept

Další recept

Kořeněný mrkvovo-jablečný džem

Chcete zkusit něco nového a chutného? Tento recept na zavařený mrkvovo jablečný džem vás rozseká ... Zobrazit reccept