Close

Okurky rychlokvašky

Nejoblíbenější recept českých kuchařek. Okurky rychlokvašky po našem. Udělejte si je podle své chuti, stačí přidat třeba trochu chilli nebo jednu chilli papričku a okurky budou rázem ostřejší.

Suroviny

  • 1 kg okurek
  • Kopr
  • Hořčičné semínko
  • Nové koření
  • Pepř
  • Bobkový list
  • 1 l 8% octa
  • 4 l vody
  • 200 g soli
  • 150 g cukru

 

Pracovní postup

Nejvhodnější jsou okurky dlouhé 9-15cm. Okurky řádně kartáčkem očistěte a osušte.
Na dno velké sklenice vložte všechno koření, tedy kopr, hořčičné semínko, nové koření, pepř a bobkový list. Poté vkládejte okurky a prokládejte je snítky kopru.

V hrnci smíchejte ocet, vodu, sůl, cukr a zahřejte až k bodu varu. Vařícím nálevem zalijte okurky ve sklenicích. Okurky by měly být v nálevu úplně ponořeny. V případě, že máte málo nálevu, přidělejte si další a to ve stejném poměru surovin. Okurky začnou ihned měnit barvu. Již třetí den jsou proleželé a mohou se podávat.

TIP:

Pokud máte rádi okurky více vykvašené, tak je nechte uležet více než 3 dny a ony začnou mléčně kvasit.

Rychlokvašky – domácí české nakládané okurky – dobrou chuť!

Další recept

Sterilovaná rajčata

Sterilovaná rajčata z vlastní zahrádky jsou nejlepším základem do výborných omáček, na salsy nebo jen ... Zobrazit reccept