Close

Sterilovaná rajčata

Sterilovaná rajčata z vlastní zahrádky jsou nejlepším základem do výborných omáček, na salsy nebo jen tak jako příloha. Už jste je někdy doma zavařovali? Pokud ne, připravili jsme pro vás recept s kterým to zvládnete levou zadní.

Suroviny

  • 7 kg zralých, pevných rajčat
  • 200 ml citrónové šťávy
  • 6x pětilitrová láhev

Pracovní postup

Rajčata si na koncích nařízneme do kříže, aby se dala loupat, dáme do hrnce. Do konvice dáme vařit vodu, kterou zalijeme rajčata a ještě minutu až dvě povaříme.

Rajčata vyndáme pomocí sítka (naběračky) z hrnce a dáme vychladit (můžeme rychle zchladit ve studené vodě), aby se dala oloupat. Do pečlivě očištěných sklenic dáme do každé po dvou lžících citrónové šťávy. Do sklenic rovnoměrně naskládáme rajčata.

Zalijeme horkou vodou až do výšky zhruba 1,5 cm pod okraj. Okraje očistíme a přikryjeme víčky. Dáme na 45 minut sterilizovat, přičemž doba sterilování se počítá až od počátku varu vody. Sklenice vyndáme po této době z vody a necháme vychladnout.

Sterilovaná rajčata můžeme využít jako podklad pro omáčky, salsy a jiné dobroty.

Sterilovaná rajčata jsou základem každé kuchyně.

Předchozí recept

Okurky rychlokvašky

Nejoblíbenější recept českých kuchařek. Okurky rychlokvašky po našem. Udělejte si je podle své chuti, stačí ... Zobrazit recept

Další recept

Zázvorová marmeláda

Máte rádi zázvor? My strašně moc. Do jídel funguje jako aromatické kořenidlo, zázvorový čaj je ... Zobrazit reccept