Close

Sterilované cuketové zelí

My už trochu smutníme, protože léto je skutečně na svém konci a podzim klepe na dveře. Ze všech sil zavařujeme poslední letní dary přírody, abychom se z nich mohli těšit v zimě a představovat si sluníčko, teplo, krátké nohavice a dlouhé večery.

Cuket máme na zahradě pořád dostatek, už nám doslova přerůstají přes hlavu a tak se hodí mít při ruce recept, který je ideální právě pro tyhle gigány a vytěží z nich maximum. Až se zima zeptá, co jsme dělali v létě, my budeme znát správnou odpověď……. a ve spíži připravených pár sklenic zelí k pomalu pečené kachně či vepřovému. Zima bude hned hezčí.

Ingredience – na sklenice o celkovém objemu 4,5 l

    • 4 kg nahrubo nastrouhaných oloupaných a vydlabaných cuket (nejvíce se hodí ty velké přerostlé)
    • 50 g soli
    • 50 g cukru
    • 130 ml octa
    • 1 polévková lžíce drceného kmínu

 

  • Nastrouhané cukety dejte do velké mísy a smíchejte se všemi uvedenými ingrediencemi. Pořádně promíchejte a nechte 20 minut odstát, směs pustí šťávu.
  • Do vysterilizovaných sklenic napěchujte cuketovou směs tak, aby se nahoře objevila šťáva.
  • Zavíčkujte a sterilujte podle velikosti sklenic 15 – 60 minut při 80 °C.
  • A když v zimě přijde čas, sáhněte do spíže, zelí podle potřeby trošku slijte a na cibulové jíšce krátce poduste. Dochuťte případně ještě kmínem, pepřem a solí.

     

Předchozí recept

Domácí kečup

Receptů na domácí kečup jsem vyzkoušela nepočítaně a dlouho jsem hledala ten nej, kvůli kterému ... Zobrazit recept

Další recept

Babiččiny nakládané okurky

V dětství jsme jezdívali k babičce na brigády. Na rybíz, na angrešt, na brambory a na okurky. ... Zobrazit reccept