Milí zákazníci, čelíme velkému množství objednávek a zároveň personálnímu oslabení, proto nebudou objednávky do konce dubna expedovány obratem, ale v řádu několika dnů. Moc děkujeme za pochopení 😊 Tým ezavařování.cz

Zavařování v mikrovlnce a další způsoby zavařování zeleniny a ovoce

V tomto článku vám stručně představíme několik základních zavařovacích postupů včetně moderního a rychlého zavařování v mikrovlnce. Každý si jistě najde ten svůj, na který nedá dopustit a díky kterému bude mít sklenice vždy dokonale zavařené. Přejeme vám, abyste měli ze svých zavařenin radost a aby chutnaly vám i celé rodině.

 

zavařování v mikrovlnce přináší chutné výsledky, zvláš%t z domácích surovin


Zavařeniny chutnají z domácích surovin vždy nejvíce.

 

Hit současné doby: zavařování v mikrovlnce

Výhodou zavařování v mikrovlnné troubě je bezesporu jeho rychlost a úspora energie. Na 10 sklenic spotřebujete jen cca 1 KWh, můžete společně zavařovat okurky i ovoce a výhodně zavaříte i malé množství.

Postup: Naplněné sklenice uzavřete nejlépe šroubovacími víčky a dejte do mikrovlnné trouby. Je dobré na talíř mikrovlnky položit plastovou misku pod květináče odpovídající velikosti pro případ přetečení obsahu.

Doba sterilování jedné sklenice:

  • Obsah 0,7 l sterilujte 5–6 minut x počet sklenic (příklad: 5 sklenic sterilujte 30 minut)
  • Obsah 0,3 l sterilujte 3 minuty x počet sklenic (příklad: 5 sklenic sterilujte 15 minut)

Troubu nastavte na 700 W. Tvrdší ovoce nebo zeleninu můžete zavařovat i déle. V tom případě dejte do mikrovlnky méně sklenic, abyste se vešli do časového nastavení trouby. Okurky naskládejte do 3/4 l sklenic a nálev max. 1/2 cm pod okraj, zašroubujte. Na otočný talíř naskládejte 5 sklenic dokola, ne na střed, pokud máte jen jednu, dejte jí doprostřed. Nastavte dle velikosti a výkonu a můžete spustit.

Výkon a čas pro 1 sklenici o objemu 720 ml:

  • Výkon 700 W = 6 min/1 ks
  • Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
  • Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
  • Výkon 850 W = 5 min/1 ks
  • Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks

Tyto časy platí pro sterilizaci 1 sklenice. Pokud jich zavařujete víc, čas musíte vynásobit počtem kusů. Příklad: při výkonu mikrovlnky 700 W budete 2 sklenice vlnit 12 minut. Pro sklenice 370 ml sterilizujte poloviční dobu! Po skončení sterilizace sklenice z trouby vyndejte, znovu utáhněte víčko, obraťte a na 5 minut nechte stát dnem vzhůru, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Popište si na  štítek dobu, čas a datum sterilizace. A máte hotovo.

 

Zavařování V troubě

Sklenice naplníme, zalijeme vroucím nálevem a uzavřeme. Naskládáme na plech s vyšším okrajem (asi 4 cm). Sklenice se nesmí dotýkat. Dáme do trouby a zalijeme asi do 2–3 cm horkou vodou. Neměla by však být vroucí, protože by neprohřáté sklenice mohly prasknout. Troubu předehřejeme na 150°C, spodní i vrchní ohřev, vložíme plech se sklenicemi a zahříváme 15 min. Po této době přepneme na spodní ohřev,  snížíme teplotu na 100° C a ohříváme dalších 20–25 min. Po zavaření vyndáme sklenice a otočíme je na utěrce dnem vzhůru. Po vychladnutí otočíme zpět a poťukáme nehtem na víčko, mělo by vydávat jasný zvuk, ne dutý – to by znamenalo, že není dobře zavařená. Pokud od výrobce získáte se svojí troubou i návod na používání, ve kterém bude i návod na zavařování, doporučujeme řídit se tímto návodem. Každá trouba může mít různá specifika.

 

Pro odvážné: zavařování v myčce

Ovoce nebo zeleninu vložíme do sklenic, zalijeme studeným nálevem (šťavnaté ovoce můžeme bez nálevu, pustí šťávu samy) a uzavřeme. Sklenice naskládáme do myčky víčkem vzhůru, neměly by se dotýkat. Myčku zapneme na nejdelší program a na nejvyšší teplotu. Po doběhnutí programu sklenice vyndáme na utěrku dnem vzhůru jako při klasickém zavařování. Šetří to čas a energii, jen si musíte pohlídat, aby teplota byla alespoň 80°C.  Takto lze zavařovat okurky, ovoce i marmelády.

 

Klasika: zavařování v zavařovacím hrnci

Dnes již existuje celá řada zavařovacích hrnců. Pokud si je zadáte do vyhledavače na internetu, nebudete vědět, na který dříve koukat. Jeho koupě se vyplatí hospodyňkám, které zavařují každoročně a do většího množství sklenic. Moderní hrnce si samy hlídají teplotu, mají časovače, samy se vypnou a ještě vám dají zvukový signál, že je hotovo. Nebudeme zde rozebírat způsob použití, protože každý druh hrnce má svůj specifický návod, kde bude jistě uvedena i optimální doba zavařování na daný druh ovoce či zeleniny. Určitě se vám vyplatí před zakoupením hrnce přečíst si recenze jiných uživatelů.

Ke všem uvedeným způsobům zavařování včetně zavařování v mikrovlnce se perfektně hodí zavařování sklenice WECK, na které se náš e-shop specializuje. Udělejte si radost a zavařujte do krásných a praktických sklenic.