Směs nakládaných okurek , cibule, kopru a celeru je výborná k hlavním jídlům nebo k topinkám. Nakládané okurky jsou kyselé s nádechem chuti kopru. Vychutnejte si tento recept a dejte vědět jak se vám povedl.
Suroviny
- 750 g okurek
- 625 g cibule
- sůl
- 500 ml jablečného octa
- 75 ml vody
- 1 lžíce semínek kopru
- 1 lžíce semínek celeru
- 1 lžíce žlutých hořčičných semínek
- 75 ml kvalitního olivového oleje
Pracovní postup
10-12 cm okurky několikrát operte, očistěte od stopek a zbytků kvítků. Pokud jsou více znečištěny, je třeba použít i kartáček. Očištěné okurky nakrájejte na 5 mm silná kolečka. Oloupanou cibuli nakájejte na tenká, asi 3 mm silná kolečka.
Do poloviny skleněné nebo keramické mísy vlijte studenou vodu a přidejte velkou špetku soli. Dobře promíchejte až do úplného rozpuštění soli. Do připraveného nálevu vložte okurky s cibulí.
Takto připravené okurky přiklopte poklicí nebo alespoň zakryjte čistou plátěnou utěrkou a ponechejte do druhého dne stát.
Druhý den vodu zcela z okurek sceďte a propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Nechte okapat a jemně vymačkejte co nejvíce tekutin, ovšem tak, abyste okurky nepomačkali. Naplňte je do sklenic.
Do hrnce dejte ocet, vodu a semínka, uveďte k varu a vařte 5 minut. Poté odstavte, nechte trošku zchladnout a přidejte olej. Nálevem zalijte okurky ve sklenicích a propíchejte na několika místech špejlí celý obsah sklenice od shora až na samé dno, aby unikl všechen vzduch. Zkontrolujte, zda jsou olej a koření rovnoměrně rozloženy, a zda je zelenina potopená.
Uzavřete do sklenice a nechte minimálně 2 týdny uležet. V tomto případě platí, čím starší, tím lepší
Pro nakládájí okurových směsí se hodí sklenice TULIP 1062 ml nebo CLASSIC 850 ml.
Okurky kvašené
Kvašené okurky jsou nejoblíbenější zavařeninou čechů. Domácí okurky má ve špajzu nebo v lednici skoro ... Zobrazit recept
Grilované cukety
Ať přijdu ke komukoliv v tomto čase na návštěvu, všude mi nabízejí cukety. Všichni jich mají ... Zobrazit reccept