Close

Jahodová marmeláda s velkými kousky ovoce

Milujeme klasickou jahodovou marmeládu se spoustou kousků jahod. Výborně chutná na čerstvém pečivu s troškou másla. Tento recept bude vaším nejoblíbenějším.

Suroviny

  • 1 kg jahod
  •  500 g cukru krupice

Pracovní postup

Očistěte jahody, rozmačkejte je a protlačte hustým sítem do hrnce, ve kterém budete jahodovou marmeládu vařit. Bokem si nakrájejte kousky jahod, které přidáte do směsi. Mnohem snadněji vám to však půjde, pokud si na pomoc vezmete  pasírovací sáček. Takto získanou hustou kaši přiveďte za stálého míchání k varu. Vsypte do ní předem odvážený krupicový cukr a povařte již jen krátce.

Tuto marmeládu nesmíte dlouho vařit, protože by jahody ztratily svou krásnou červenou barvu a aroma.

Zkoušku toho, zda je marmeláda již hotova provedete nejlépe kovovou lžící. Ponořte ji krátce do vroucí hmoty. Pokud po vytažení hmota ze lžíce odpadá v tlustých vláknech a část na lžíci zůstává, je vše hotovo. Pokud hmota stéká dolů, je nutné ji ještě chvíli vařit.

Pokud byste si nebyli jistí, zda je hotovo či nikoli, je zde druhý, neméně osvědčený způsob. Vezměte si tentokrát k ruce nejen lžíci, ale i malý talířek. Lžíci ponořte do hmoty, vytáhněte a nechejte kapky stéct na talířek. Pokud po chvíli malá louže na talířku ztuhne, je hotovo. Jakmile jste si jistí, že je marmeláda hotová, naplňte jí do předem zahřátých sklenic a ihned uzavřete víčkem. Pokud byste sklenice ihned neuzavřely, utvořil by se vám na povrchu tvrdý škraloup, který vzniká rychlým odpařením vody. Nakonec krátce zavařte  v páře, aby se víčko pevně přichytilo nebo uzavřete rychlým způsobem s pomocí zapáleného alkoholu.

Této marmeládě nejvíce sluší sklenice TULIP 580 ml nebo  s menším objemem TULIP 220 ml.

Výborná domácí marmeláda z jahod – dobrou chuť!

Předchozí recept

Malinová marmeláda

Malinová marmeláda je klasika, kterou musíte vyzkoušet. Její chuť je jemně sladká, plná semínek která ... Zobrazit recept

Další recept

Džem z jahod a rybízu

Jahodový džem je dalším z velmi oblíbených receptů k zavaření. Jahodový džem má jemnou rybízovou ... Zobrazit reccept