Nejoblíbenější recept českých kuchařek. Okurky rychlokvašky po našem. Udělejte si je podle své chuti, stačí přidat třeba trochu chilli nebo jednu chilli papričku a okurky budou rázem ostřejší.
Suroviny
- 1 kg okurek
- Kopr
- Hořčičné semínko
- Nové koření
- Pepř
- Bobkový list
- 1 l 8% octa
- 4 l vody
- 200 g soli
- 150 g cukru
Pracovní postup
Nejvhodnější jsou okurky dlouhé 9-15cm. Okurky řádně kartáčkem očistěte a osušte.
Na dno velké sklenice vložte všechno koření, tedy kopr, hořčičné semínko, nové koření, pepř a bobkový list. Poté vkládejte okurky a prokládejte je snítky kopru.
V hrnci smíchejte ocet, vodu, sůl, cukr a zahřejte až k bodu varu. Vařícím nálevem zalijte okurky ve sklenicích. Okurky by měly být v nálevu úplně ponořeny. V případě, že máte málo nálevu, přidělejte si další a to ve stejném poměru surovin. Okurky začnou ihned měnit barvu. Již třetí den jsou proleželé a mohou se podávat.
TIP:
Pokud máte rádi okurky více vykvašené, tak je nechte uležet více než 3 dny a ony začnou mléčně kvasit.
Sterilovaná rajčata
Sterilovaná rajčata z vlastní zahrádky jsou nejlepším základem do výborných omáček, na salsy nebo jen ... Zobrazit reccept