Close

Hruškové ovocné bonbóny

Honí vás mlsná nebo chcete jen připravit něco super a dobrého pro svoje děti? Vyzkoušejte tento recept na prima domácí hruškové bonbóny. Fotografie je pouze ilustrativní, vaše výtvory mohou mít jakýkoliv tvar a barvu dle přísad.

Suroviny

  • 2 kg hrušek
  • 500 g nakyslých jablek
  • 1 ¼ kg cukru

Pracovní postup

Nejprve si připravte výchozí pastu pro výrobu těchto aromatických přírodních bonbónů. Nejprve jablka i hrušky zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte je na tenké plátky. Hrušky, které mají tvrdou slupku, zbavíte i slupky. U většiny druhů hrušek tomu tak je. Hrušková slupka se velmi těžko rozváří, proto je lepší pro jistotu ji vždy oloupat.
Jablka i hrušky rozvařte na hustou kaši. Mezitím si můžete začít připravovat cukr, který svařte na malou perlu. Cukr nasypte do hrnce nejlépe se silnějším dnem, pokropte jej vodou a na nejlépe mírném ohni jej začneme rozpouštět, teprve poté jej můžeme zamíchat, aby se rozpouštěl rovnoměrněji. Je třeba dát pozor na to, že nerozpuštěné krystalky, které se na vařečku nabalí, zde ulpívají. Není třeba je dostávat násilně dolů, postupně se v horkém roztoku cukru rozpustí i ty.
Při svařování cukru na perlu musíte však bedlivě dávat pozor, aby nám cukr nepočal hnědnout a tedy karamelizovat. Dal by pastě nepříjemný nádech, a pokud by se nám cukr připálil, poznamenal by pastu i nahořklou chutí.
Proto je lépe rozpouštění cukru neuspěchat a rozpouštět jej skutečně déle a na mírném ohni.
To, že máte přípravu dokončenu a svařeno na perlu poznáme snadno. Pokud do cukerného roztoku ponoříte lžíci a rychle ji vyndáte, měly by z ní rychle skapávat kapky nikoli téct cukerný roztok v praménku.
Pokud si nejste jisti, nic se nestane, když cukerný roztok bude méně svařen, vodu následně odpaříme poté, co cukr přidáte k ovocné kaši.
V průběhu svařování cukru neopomeňte odpěňovačkou sbírat z povrchu cukru pěnu. Pěnu lze samozřejmě sbírat i lžící, ale odpěňovačkou to jde o poznání lépe, rychleji a hlavně s menší mírou toho, abyste si ubírali i roztok, který budete pro pastu potřebovat. Odpěňovačku jistě využijete i u vaření marmelád nebo džemů.
V cukerném roztoku můžete pro zintenzivnění vůně povařit i malý kousek vanilkové dřeně.
Jakmile máte cukr svařen, nalijeme jej k ovocné kaši a dovaříte do takové hustoty, aby pasta z vařečky odpadávala, Čím hustší bude pasta, tím méně budete mít práce s následným sušením.
Takto připraveným základem můžete naplnit sklenice, ponechat vychladnout a za pomoci zapálených pár kapek alkoholu můžeme pastu uchovat na pozdější přípravu bonbónů.

Pokud budete chtít bonbóny dokončit, přeneste pastu na prkénko obaleným pergamenovým krupicovým cukrem vysypaným papírem a uhlaďte na placku vysokou 1,5 cm.
Postupně usušíte na teplém a dobře větraném místě nebo usušte podle postupu, popsaném v článku o ovocných bonbónech dosuených troubě.

Pokud budete sušit v troubě, nebudete podsýpat cukrem před vlastním sušením, ale až po dokončení samotného sušení tak, jak je v článku popsáno.
Bonbóny nakrájejte na kostky a případně obalíte v krupicovém cukru, který jste ještě před tím trochu utloukli v hmoždíři. Nikdy nepoužívejte pro přípravy této delikatesy práškového cukru. Díky přídavkům nespékavých látek a někdy i škrobových plnidel není takový cukr k těmto účelům vhodný

TIP
Pastu před sušením můžete obarvit a to buď roztokem ze šafránu nebo šťávou z dřišťálu.

Hrušky jinak – oslaďte si život bonbóny.

Další recept

Kořeněný mrkvovo-jablečný džem

Chcete zkusit něco nového a chutného? Tento recept na zavařený mrkvovo jablečný džem vás rozseká ... Zobrazit reccept