Close

Letní Pavlova na cesty

Léto, to je čas výletů, společných dní s přáteli a taky pikniků. Je moc fajn, vyjet si někam do přírody cíleně s piknikovou dekou nebo vyrazit do města na procházku a ve stínu stromů v parku si udělat sedánek s pohoštěním. A ještě lepší je, když je takové pohoštění zajímavé, pro spolustolovníky překvapivé a zábavné.

Takovou pravou letní sladkostí, jak stvořenou pro chvilky s přáteli je Pavlova. Je svěží, lehká jako vánek, hebká jako letní mraky na obloze. Jen jednu vadu má a to, že se těžko přepravuje z místa na místo. A tak jsme ji dali do skleniček! Teď si ji můžeme s sebou vzít až na konec světa 🙂

Doporučujeme vrstvit v den pikniku, ideálně 2 – 3 hodiny před podáváním, to se chutě krásně propojí a dezert zvláční. Tak krásné piknikování!

Ingredience

  • 6 bílků (žloutky schovám na créme brulée)
  • špetka soli
  • 300 g moučkového cukru
  • 400 ml smetany na šlehání
  • 500 g mascarpone
  •  200 g marmelády z bobulí – např. malinové, ostružinové nebo rybízové
  • Maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešt – bobulové ovoce, jaké máte při ruce

Příprava jídla

  1. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  2. Ve velké míse ušlehejte bílky se špetkou soli do pevného sněhu. Poté postupně a po troškách přidávejte moučkový cukr a stále šlehejte. Trvá pár minut, dokud se vejce a cukr nepropojí dostatečně a vznikne hladká, lesklá a hustá hmota.
  3. Na 2 pečící plechy si připravte pečicí papír, na který si rozdělte sníh a lžící rozetřete. Výška hmoty má být okolo 2 cm.
  4. Oba plechy vložte do předehřáté trouby, snižte teplotu na 140 °C a pečte lehce přes hodinu. V žádném případě troubu v průběhu pečení neotvírejte, korpusy by spadly!
  5. Když uplyne přibližně 1 hodina a 15 minut, zkontrolujte, zda jsou korpusy na povrchu pevné a křupavé, troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte korpusy vychladnout a dosušit.
  6. Korpusy je fajn si připravit den předem. Vychladlé jsou připravené k vrstvení.
  7. V míse vyšlehejte mascarpone s marmeládou, přidejte vyšlehanou šlehačku, kterou si připravíte v jiné misce, opatrně smíchejte, cukrem nedoslazujte. Dostatečně sladká je samotná bílková pusinka a Pavlova má být celkově lehká a svěží.
  8. Do weckovek střídavě vrstvěte nalámanou pusinku (tou začněte na dno), přidejte krém a ovoce. Pokud chcete dezert do velké sklenice, ze které si každý odebere svou porci např. na tácek, pak je ideální litrová Weck Tulip, v případě, že upřednostňujete pro každého samostatnou skleničku, bude se skvěle hodit třetinková Weck Classic.
  9. A teď už jen uzavřít skleničky na klip a můžete vyrazit! Věříme, že tímhle dezertem ohromíte a bonusem budiž  to, že je vhodný i pro celiaky 🙂

 

 

 

 

Předchozí recept

Pěna z bílé čokolády s čajem matcha

Tenhle skvělý lehký dezert si zaručeně oblíbíte. Je jednoduchý na přípravu i pro naprosté nekuchaře, ... Zobrazit recept

Další recept

Domácí vanilkový pudink

Máte rádi pudink? Nebo vaše děti? My ho milujeme a vlastně neznám nikoho, komu by ... Zobrazit reccept