Close

Hlohovice

Hloh obecný patří do české krajiny stejně jako jeřabiny nebo moruše. Dnes už ale jen málokdo tento prastarý keř zná. Přitom má spoustu léčivých účinků. Nasbírejte si proto v přírodě plody hlohu a připravte si z něj likér. Hlohovice je skvělá proti nespavosti i při srdečních problémech.

Hloh obecný je trnitý keř vyskytující se zcela běžně v české krajině. Jeho bílo – růžové květy lákají včely k opýlení od května do června. Plody, nesoucí líbivé označení hložinky, pak svou sytě červenou barvou zdobí české louky a lesy od září do října.

Účinky hlohu obecného:

  • Hloh snižuje vysoký krevní tlak
  • Léčí srdeční a cévní onemocnění
  • Plody obsahují vitamíny C a B
  • Hloh je plný léčivých látek ze skupiny karotenoidů, flavonoidů, tříslovin, glykosidů a pektinů
  • Plody hlohu mají uklidňující účinky
  • Pomáhá proti nespavosti

Hloh si můžete nasbírat volně v přírodě a zpracovat ho na sirupy, šťávy nebo marmelády. Nejčastěji se ale z hlohu připravuje hlohovice. Jedná se o tinkturu, což znamená, že při výrobě se plody nakládají do alkoholu. Ten se postará o to, že z bobulí vytáhne všechny účinné látky.

A jak na to?

Hložinky vsypeme do velké sklenice Weck Tulip 1750 ml a zalijeme je slivovicí (obsah alkoholu cca 60 %), aby byly celé ponořené. Na 8 týdnů uložíme na okně nebo na balkóně. Po 2 měsících koncentrát slijeme a macerát uchováme bokem. Hložinky zalijeme znovu slivovicí. Hlohovice teď bude další 2 měsíce odpočívat a macerovat se. Uložíme ji například do kuchyně. Poté oba dva maceráty smícháme a zředíme vodou podle toho, jak moc silnou hlohovici chceme.

Hlohovice je lék. Pijeme tedy po šťopičkách. V žádném případě ve velkém množství!

      

 

 

Předchozí recept

Malinový likér

Představujeme vám jeden z nejlepších a nejchutnějších receptů na domácí likér. Malinový likér si zamilujete. ... Zobrazit recept