Domácí likéry letos táhnou. Proč? Protože jsou skutečně jednoduché a velmi chutné. Pokud i vy máte chuť na něco vynikajícího, mírně alkoholického a chcete prověřit své kuchařské schopnosti, dejte se do tohoto receptu. Ostružinový likér je velmi chutný a dobře (a rychle) se pije. S chutí do toho!
Suroviny
- 1 l ostružinové šťávy
- 1 ½ kg medu
- 1,5 l vody
- 1 l lihu
Pracovní postup
Čisté, čerstvě natrhané ostružiny rozmačkejte a ponechejte je nejlépe v chladné místnosti zhruba 2-3 dny nakvasit. Čím je místnost teplejší, tím proces nakvašení probíhá samozřejmě rychleji, avšak při pozvolnějším nakvašení se do šťávy uvolní více esenciálních látek. Z nakvašených ostružin vylisujte s pomocí filtračního sáčku, pasírovače nebo ručního lisu na ovoce šťávu.
Odměřte šťávu a spočítejte si, kolik budete potřebovat v poměru uvedeném v receptu ostatních surovin. Odměřený med a vodu nalijte do hrnce se silnějším dnem. Zapamatujte, kam sahá hladina tak, abyste následně mohli doplňovat vyvařenou vodu.
Obojí, med a vodu, pozvolna za občasného sebrání pěny pomocí odpěňovačky a doplnění vyvařené vody vařte zhruba 1 hodinu. Na konci vaření by vám měla hladina přečištěného medu a vody sahat do stejné výše jako na počátku a med by měl být po zchladnutí krásně čirý.
Tomuto procesu svařování vody s medem při sbírání pěny se říká přečištění medu. Zchladlý med, vymačkanou vodu a líh slijte dohromady a dávkujte do předem vyčištěných lahví. Likér můžete pít hned, avšak mnohem lahodnější bude po 14 dnech, kdy se látky lépe prolnou.
Malinový medový likér
Máte rádi domácí likéry, které vás trochu nakopnou? Vyzkoušejte si tento lahodný recept s příchutí ... Zobrazit recept
Broskvovo medový likér
Osvěžující nápoj, který vás dostane do varu. Takový je tento výborný recept na domácí broskvový ... Zobrazit reccept