Close

Ostružinový likér

Domácí likéry letos táhnou. Proč? Protože jsou skutečně jednoduché a velmi chutné. Pokud i vy máte chuť na něco vynikajícího, mírně alkoholického a chcete prověřit své kuchařské schopnosti, dejte se do tohoto receptu. Ostružinový likér je velmi chutný a dobře (a rychle) se pije. S chutí do toho!

Suroviny

  • 1 l ostružinové šťávy
  • 1 ½ kg medu
  • 1,5 l vody
  • 1 l lihu

Pracovní postup

Čisté, čerstvě natrhané ostružiny rozmačkejte a ponechejte je nejlépe v chladné místnosti zhruba 2-3 dny nakvasit. Čím je místnost teplejší, tím proces nakvašení probíhá samozřejmě rychleji, avšak při pozvolnějším nakvašení se do šťávy uvolní více esenciálních látek. Z nakvašených ostružin vylisujte s pomocí filtračního sáčku, pasírovače  nebo ručního lisu na ovoce šťávu.

Odměřte šťávu a spočítejte si, kolik budete potřebovat v poměru uvedeném v receptu ostatních surovin. Odměřený med a vodu nalijte do hrnce se silnějším dnem. Zapamatujte, kam sahá hladina tak, abyste následně mohli doplňovat vyvařenou vodu.

Obojí, med a vodu, pozvolna za občasného sebrání pěny pomocí odpěňovačky a doplnění vyvařené vody vařte zhruba 1 hodinu. Na konci vaření by vám měla hladina přečištěného medu a vody sahat do stejné výše jako na počátku a med by měl být po zchladnutí krásně čirý.

Tomuto procesu svařování vody s medem při sbírání pěny se říká přečištění medu. Zchladlý med, vymačkanou vodu a líh slijte dohromady a dávkujte do předem vyčištěných lahví. Likér můžete pít hned, avšak mnohem lahodnější bude po 14 dnech, kdy se látky lépe prolnou.

Výborný domácí likér z ostružin – dobrou chuť!

Předchozí recept

Malinový medový likér

Máte rádi domácí likéry, které vás trochu nakopnou? Vyzkoušejte si tento lahodný recept s příchutí ... Zobrazit recept

Další recept

Broskvovo medový likér

Osvěžující nápoj, který vás dostane do varu. Takový je tento výborný recept na domácí broskvový ... Zobrazit reccept