Pro všechny nadšence zavařování nekončí sezóna v létě nebo na podzim. I v zimním období je tolik ingrediencí, se kterými se dají v kuchyni dělat kouzla a vyrábět domácí dobroty. Jednou z nich je zázvor. Je velmi všestranně použitelný, má protizánětlivé a antibakteriální účinky, pomáhá při žaludečních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Ideální medicína pro dospěláky.
Ve formě zázvorového sirupu ho můžete použít coby sladidlo do čaje, zalít horkou vodou a připravit si tak nealkoholický „grog“, užívat preventivně na lžičku, nebo ředit studenou vodu jako klasický sirup. Výroba zázvorového sirupu není nic složitého a dobrou službu vám bude dělat celou zimu.
Ingredience – na 4 sklenice o objemu 290 ml
-
- 250 g pořádně omytého a na malé kousky pokrájeného zázvoru
- 500 g krupicového cukru
- 1,2 l vody
- 5 g kyseliny citronové
- Zázvor, cukr a vodu dejte do středně velkého hrnce, za častého promíchávání nechte rozpustit cukr a přiveďte k varu. Vařte naplno 5 minut a poté snižte plamen, tak aby sirup pomalu probublával a nechte vařit bez pokličky 60 minut.
- Na závěr vmíchejte kyselinu citronovou, nechte ještě 2 minuty provařit a stáhněte z plotny.
- Horký sirup slijte přes jemné síto do vysterilizovaných weck sklenic, okraj sklenice otřete lihem a ještě horké zavíčkujte a přichyťte klipy.
- Po vychladnutí skladujte ve spíži a po otevření v lednici.
Okurkový sirup
Okurková limonáda je nejbáječnější osvěžující letní nápoj. Možná i vám sem tam zůstane šťáva z ... Zobrazit recept