Close

Jahodový kompot

Klasický jahodový kompot, který nenechá chladnými hlavně děti. Když si nasbíráte čerstvé letní jahody přímo ze zahrádky a nebudete kompotovat kupované, dosáhnete mnohem větší sladkosti a nemusíte dávat tolik cukru.

Suroviny

  • 1 kg jahod
  • 1 kg cukru

Pracovní postup

Jahody očistěte a zbavte stopek. Cukr svaříte tzv. na perlu: na odvážený cukr nalijeme tolik vody, kolik je potřeba k jeho úplnému rozpuštění. Poté vaříme, dokud nedosáhneme správné hustoty. Správná hustota svařeného cukru je v momentě, když vložíte do vařícího roztoku naběračku a pozvednete ji, objeví se vlákno na němž větší kapky zůstávají viset.

Do svařeného cukru přidejte jahody a krátce povařte. Vznikající pěnu sbírejte.

Do dalšího dne nechte v klidu. Druhý den  jahody vyndejte a vložte do čisté nádoby. Šťávu povařte do větší hustoty.  Za stálého míchání do ní jahody vložte a ještě krátkou chvíli povařte.

Nechte vyhladnout a teprve poté naplňte do sklenic. Naše babičky před naplněním doporučovaly sklenice vypláchnout rumem. Uzavřené sklenice zavřte v páře nebo troubě.

Na jahodový kompot jsou vhodné sklenice CLASSIC 370 ml.

Domácí jahodový kompot – dobrou chuť!

 

Předchozí recept

Marmeláda z lesních jahod

Marmeláda z lesních jahod, tentokrát s troškou kyseliny citronové. Vychutnejte si tuto dobrotu a určitě ... Zobrazit recept

Další recept

Šípkové želé

Jednoduchý a velmi chutný a také zdravý recept - to je želé vyrobené z šípků. ... Zobrazit reccept