Máte chuť na něco sladkého a zároveň zdravého? Třešňový kompot je klasikou, kterou si můžete dát jako dezert po jídle, ale také jako kompot k hlavnímu jídlu. Nejčastěji se servíruje s kuřecím a bramborami. Jak bude chutnat vám?
Suroviny
- 1 kg vypeckovaných třešní
- 1 kg cukru
Pracovní postup
Třešně zbavte stopek, vypeckujte a očistěte. Cukr svařte tzv. na perlu: na odvážený cukr nalijeme tolik vody, kolik je potřeba k jeho úplnému rozpuštění. Poté vařte, dokud nedosáhnete správné hustoty. Správná hustota svařeného cukru je v momentě, když vložíte do vařícího roztoku naběračku a pozvednete ji, objeví se vlákno na němž větší kapky zůstávají viset.
Do svařeného cukru nahážete třešně a po chvilce opět vyndáte. Šťáva se ještě chvilku povaří a poté ji nalijte na třešně. Dva dny se nechají v klidu. Třetí den vše mírně povařte.
Poté z ohně odstavte, vychladlé naplňte do sklenic. Naše babičky před naplněním doporučovaly sklenice vypláchnout rumem. Po naplnění sklenice uzavřete a sterilujte.
Třešně vám budou dělat radost ve sklenici TULIP s objemem 1 litr.
Džem z jahod a rybízu
Jahodový džem je dalším z velmi oblíbených receptů k zavaření. Jahodový džem má jemnou rybízovou ... Zobrazit recept
Třešňová marmeláda s malinami
Třešňová marmeláda je vzácnost! A co teprve domácí třešňová marmeláda s přidanou chutí malin? Pokud ... Zobrazit reccept