Close

Třešňový kompot – třešně v cukru

Máte chuť na něco sladkého a zároveň zdravého? Třešňový kompot je klasikou, kterou si můžete dát jako dezert po jídle, ale také jako kompot k hlavnímu jídlu. Nejčastěji se servíruje s kuřecím a bramborami. Jak bude chutnat vám?

Suroviny

  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 1 kg cukru

Pracovní postup

Třešně zbavte stopek, vypeckujte a očistěte. Cukr svařte  tzv. na perlu: na odvážený cukr nalijeme tolik vody, kolik je potřeba k jeho úplnému rozpuštění. Poté vařte, dokud nedosáhnete správné hustoty. Správná hustota svařeného cukru je v momentě, když vložíte do vařícího roztoku naběračku a pozvednete ji, objeví se vlákno na němž větší kapky zůstávají viset.

Do svařeného cukru nahážete třešně a po chvilce opět vyndáte. Šťáva se ještě chvilku povaří a poté ji nalijte na třešně. Dva dny se nechají v klidu. Třetí den  vše mírně povařte.

Poté z ohně odstavte, vychladlé naplňte do sklenic. Naše babičky před naplněním doporučovaly sklenice vypláchnout rumem. Po naplnění sklenice uzavřete a sterilujte.

Třešně vám budou dělat radost ve sklenici TULIP s objemem 1 litr.

Třešňový kompot s cukrem – dobrou chuť!

 

Předchozí recept

Džem z jahod a rybízu

Jahodový džem je dalším z velmi oblíbených receptů k zavaření. Jahodový džem má jemnou rybízovou ... Zobrazit recept

Další recept

Třešňová marmeláda s malinami

Třešňová marmeláda je vzácnost! A co teprve domácí třešňová marmeláda s přidanou chutí malin? Pokud ... Zobrazit reccept