V dětství jsme jezdívali k babičce na brigády. Na rybíz, na angrešt, na brambory a na okurky. Na nakladačky se sjela vždycky celá široká rodina, shlukla se v kuchyni, povídalo se, jedlo uzený z komína s posledníma loňskýma okurkama a všichni jsme se nějak podíleli na přípravě těch letošních. Mytí okurek nebyla zas až taková zábava, ale ta atmosféra okolo…… ta byla nezapomenutelná! A babiččiny okurky se mi od té doby zapsaly do chuťových pohárků tak, že jsem nikdy nejedla lepších.
I po letech, když už jsem měla svou rodinu a k babičce jsme jezdívali na návštěvu, vždy jsem si pár skleniček vyprosila a měla pocit, že si odvážím ten největší poklad. Dneska už babička není a já převzala její štafetu, to proto, že taková dobrota nesmí být zapomenuta a taky proto, že se těším, až si pro ně za mnou budou jednou jezdit moje vnoučata 🙂
Ingredience
-
- Okurky nakladačky 5 kg
- 1 l octa
- 1 l vody
- 120 g soli
- 300 g cukru
- 2 lžičky hořčičného semínka
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 3 bobkové listy
- 3 hřebíčky
- Mrkev, cibule, kopr, případně křen
Příprava:
- S dostatečným předstihem si připravte lák. Je fajn ho připravit 2 – 3 dny před zavařováním, protože jeho chuť tak bude intenzivnější a výsledné okurky budou díky tomu lepší 🙂
- Svařte v hrnci vodu s octem, solí, cukrem a vším kořením, stačí nechat překulit pár minut. Po vychladnutí nechte lák stát na chladném místě (ideálně v lednici) zmíněné 2 – 3 dny.
- V den D řádně vydrbejte okurky kartáčkem, abyste je zbavili všech nečistot, oloupejte a nakrájejte mrkev i cibuli, případně, pokud máte rádi i křen.
- Okurky plňte do sklenic, ideální velikost je Weck Tulip 1062 ml nebo Weck Classic 850 ml, začínejte většími a menší mezi ně vsuňte tak, aby zbylo minimálně volného místa, prokládejte kolečky mrkve, kousky cibule, snítkou kopru nebo křenem.
- Po naplnění všech sklenic, zahřejte lák k varu a poté nechte vychladnout na cca 50 °C, zalévejte okurky ve sklenicích až povrch, zavíčkujte a zavařte.
- My okurky necháváme vždy alespoň 2 měsíce odležet, aby měly šanci natáhnout chuť láku. A pak stačí usmažit řízky a vyzkoušet je 🙂
Sterilované cuketové zelí
My už trochu smutníme, protože léto je skutečně na svém konci a podzim klepe na ... Zobrazit recept