Close

Babiččiny nakládané okurky

V dětství jsme jezdívali k babičce na brigády. Na rybíz, na angrešt, na brambory a na okurky. Na nakladačky se sjela vždycky celá široká rodina, shlukla se v kuchyni, povídalo se, jedlo uzený z komína s posledníma loňskýma okurkama a všichni jsme se nějak podíleli na přípravě těch letošních. Mytí okurek nebyla zas až taková zábava, ale ta atmosféra okolo…… ta byla nezapomenutelná! A babiččiny okurky se mi od té doby zapsaly do chuťových pohárků tak, že jsem nikdy nejedla lepších.

I po letech, když už jsem měla svou rodinu a k babičce jsme jezdívali na návštěvu, vždy jsem si pár skleniček vyprosila a měla pocit, že si odvážím ten největší poklad. Dneska už babička není a já převzala její štafetu, to proto, že taková dobrota nesmí být zapomenuta a taky proto, že se těším, až si pro ně za mnou budou jednou jezdit moje vnoučata 🙂

Ingredience

    • Okurky nakladačky 5 kg
    • 1 l octa
    • 1 l vody
    • 120 g soli
    • 300 g cukru
    • 2 lžičky hořčičného semínka
    • 10 kuliček nového koření
    • 10 kuliček černého pepře
    • 3 bobkové listy
    • 3 hřebíčky
    • Mrkev, cibule, kopr, případně křen

 

Příprava:

  1. S dostatečným předstihem si připravte lák. Je fajn ho připravit 2 – 3 dny před zavařováním, protože jeho chuť tak bude intenzivnější a výsledné okurky budou díky tomu lepší 🙂
  2. Svařte v hrnci vodu s octem, solí, cukrem a vším kořením, stačí nechat překulit pár minut. Po vychladnutí nechte lák stát na chladném místě (ideálně v lednici) zmíněné 2 – 3 dny.
  3. V den D řádně vydrbejte okurky kartáčkem, abyste je zbavili všech nečistot, oloupejte a nakrájejte mrkev i cibuli, případně, pokud máte rádi i křen.
  4. Okurky plňte do sklenic, ideální velikost je Weck Tulip 1062 ml nebo Weck Classic 850 ml, začínejte většími a menší mezi ně vsuňte tak, aby zbylo minimálně volného místa, prokládejte kolečky mrkve, kousky cibule, snítkou kopru nebo křenem.
  5. Po naplnění všech sklenic, zahřejte lák k varu a poté nechte vychladnout na cca 50 °C, zalévejte okurky ve sklenicích až povrch, zavíčkujte a zavařte.
  6. My okurky necháváme vždy alespoň 2 měsíce odležet, aby měly šanci natáhnout chuť láku. A pak stačí usmažit řízky a vyzkoušet je 🙂

 

 

 

 

 

Předchozí recept

Sterilované cuketové zelí

My už trochu smutníme, protože léto je skutečně na svém konci a podzim klepe na ... Zobrazit recept