Close

Okurkové řezy

Stejně jako kvašené okurky se i okurkové řezy těší velké oblibě. Výborné jsou jako přílohové k masu, omáčkám nebo prostě jen tak na chuť k prkénku s masem. Zkuste je a napište nám, jak se vám povedli.

Suroviny

  • 2 kg okurek
  • Kopr
  • Cibule
  • Hořčičné semínko
  • Nové koření
  • Pepř celý
  • Bobkový list
  • 3 l vody
  • 1 l octa (8%)
  • 120 g soli
  • 280 g cukru

Pracovní postup

Okurkové řezy jsou vhodné zejména pro zpracování velkých, někdy přerostlých okurek. Mohou být zpracovávány z loupaných, ale i neloupaných okurek. Pokud se rozhodnete pro neloupané, tak by okurky nikdy neměly mít žlutou slupku. Celé okurky nejprve zbavte veškerých nečistot. Někdy je třeba k čištění použít i kartáček. Očištěné okurky nakrájejte na řezy o velikosti 4 – 6 cm. Pokud nemají pevný jádřinec, tak jej odstraňte nejlépe s pomocí lžíce nebo lžičky.
Kopr a cibuli také pečlivě očistěte. Cibuli nakrájejte přibližně na půl centimetrové kolečka.
Předtím, než začneme vkládat okurky spolu s ostatní zeleninou a kořením do sklenic si začněte připravovat nálev. Do čistého hrnce nalijte vodu a zahřejte ji na 80 °C. Pak přidejte odměřené množství soli i cukru a po jejich rozpuštění nalijte ocet. Vše dobře promíchejte a několik málo minut na mírném ohni povařte.
Mezi tím, než se svaří nálev, si můžete připravit do sklenic okurky. Na dno každé zavařovací sklenice vložte 1 kousek kopru, 6 kousků cibule a dále přidejte koření: 1/3 kávové lžičky hořčičného semínka, 3 kuličky nového koření a pepře, 1 bobkový list. Poté rovnoměrně vkládejte do sklenic i řezy a sklenice příliš nepřeplňujte. Jakmile máme dokončeno, horkým nálevem zalijte řezy ve sklenici.
Nálev, který lijete okurky, by měl mít 80 °C, aby se tím okurky i sklenice předehřály a vy je poté mohli ponořit i do horké vody ve sterilizačním hrnci. Také se tím podstatně sterilizace urychlí a šetříme také náklady. V případě, že nevlastníte sterilizační hrnec, můžete zavařovat okurky samozřejmě ve vodní lázni nebo sterilizovat v troubě. První způsob se hodí tam, kde máme menší počet sklenic, druhý je vhodnější spíše při větším počtu. Ale způsob, který si pro tuto část přípravy zavařeniny zvolíte je zcela na vás.
Ve vodní lázni sterilizujeme při teplotě 80 – 85 °C sklenice o objemu 1 litru (tedy větší sklenice) po dobu 20 minut. Menší budeme sterilizovat tímto způsobem jen 15 minut. Pokud zavařujeme v troubě, pak budou časy o 5 minut delší, tedy pro menší sklenice 20 minut, pro větší 30 minut.
Po uvedené době sklenice vyndejte z hrnce na suchou utěrku a nechte vychladnout. Pro vyndávání sklenic z vodní lázně můžete použít zavařovací kleště. Při vyndávání sklenic z trouby raději použijte vlhké složené utěrky, sklenice vám s větší pravděpodobností nevyklouznou tak, jak by mohly, pokud byste použili k vyndávání chňapku nebo suchou složenou utěrku.
Pro zavařování okurek se hodí zejména sklenice CLASSIC 850 ml nebo CLASSIC 580 ml.

Okurkové řezy podle našeho receptu – dobrou chuť!

 

Předchozí recept

Kořeněný mrkvovo-jablečný džem

Chcete zkusit něco nového a chutného? Tento recept na zavařený mrkvovo jablečný džem vás rozseká ... Zobrazit recept

Další recept

Okurky kvašené

Kvašené okurky jsou nejoblíbenější zavařeninou čechů. Domácí okurky má ve špajzu nebo v lednici skoro ... Zobrazit reccept