Close

Paprikové čatní

Tradiční balkánský recept – paprikové čatní – si dnes vyrobíte s naším receptem. Výborná pasta se skvěle hodí k masu nebo na topinku. Rozehrajte hru chutí a pusťte se s námi do toho!

Suroviny

  • 600 g červené papriky
  • 2 rajčata
  • 1 broskev
  • 2 lžíce octa z červeného vína
  • 2 lžíce kandysového cukru
  • 3 hřebíčky
  • 1 tobolka kardamomu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky chilli papriky
  • 100 ml bílého vína
  • 400 g želírovacího cukru 2:1
  • 100 g cibule

Pracovní postup

Zralé papriky očistíme, umyjeme a zevnitř odstraníme semínka a bílé části. Nakrájíme na kostičky. Z rajčat odstraníme pomocí horké vody kůžičku, odstraníme semínka a také nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na jemno. Jablka okrájíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Z broskve odstraníme pomocí horké vody kůžičku, odpeckujeme a nakrájíme také na kostičky.

Veškeré připravené ovoce i zeleninu dáme do hrnce. Přidáme ocet, víno a kandysový cukr. Hřebíček a kardamom dáme do čajového vajíčka a zavěsíme za okraj hrnce, tak aby bylo ponořené do základu na čatní. Osolíme a přidáme chilli.

Přivedeme k varu a necháme na středním stupni 30 minut povařit. Paprika by měla zůstat pevná, ne příliš měkká. Přidáme želírovací cukr, znovu přivedeme k varu a necháme 3 minuty povařit.

Ještě horké plníme do připravených, čistých sklenic. Otočíme na 5 minut dnem vzhůru, pak vrátíme zpět.

Vynikající ke grilovanému nebo pečenému masu.

Pravé balkánské čatní – to musíte vyzkoušet!

 

Předchozí recept

Domácí kečup

Toužíte po vlastním domácím kečupu bez Éček a bez velké spousty přidaného cukru? Tento recept ... Zobrazit recept

Další recept

Kořeněný mrkvovo-jablečný džem

Chcete zkusit něco nového a chutného? Tento recept na zavařený mrkvovo jablečný džem vás rozseká ... Zobrazit reccept