Close

Domácí utopenci

Jsou jídla, na která si v létě ani nevzpomeneme. Ale jak přijde podzim, chutě se nám mění a z letních lehkých a svěžích salátů se stále víc poohlížíme po jídlech, která jsou sytější, zahřívací a po kterých bude naše břicho pěkně nadité. Však zima bude tuhá a když se trošku vykrmíme…… 🙂

Proto je skvělý mít po ruce připravenou sklenici utopenců, která přijde vhod jak při příchodu z dlouhé procházky, tak pro chvíle pohody při sklence dobrého piva. A nedokážete si představit, jaká je to krása pro návštěvy. Domácí utopenci jsou totiž jeden z malých kulinářských zázraků.

Ingredience – na 4 sklenice o objemu 580 ml

    • 12 kvalitních špekáčků ( opravdu na nich nešetřete – kupujte ty poctivé masové se špekem)
    • 3 červené cibule
    • 3 bílé cibule
    • Sklenice sterilovaných feferonek nebo čerstvé, pokud chcete utopence nepálivé zvolte „beraní rohy“
    • Dijonská hořčice
    • Sklenice sterilovaných okurek

Na nálev

    • 4 bobkové listy
    • 8 kuliček nového koření
    • 15 kuliček černého pepře
    • 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
    • 300 ml octa
    • 600 ml vody
    • 1 polévková lžíce soli
    • 2 polévkové lžíce cukru
  • Špekáčky oloupejte, nařízněte, vymažte hořčicí, vložte do nich několik plátků cibule a sterilované okurky.
  • Do vysterilizovaných weckovek vyskládejte na dno nakrájenou cibuli, přidejte špekáčky, feferonky/beraní rohy a navrch opět zakončete cibulí.
  • Na nálev přiveďte k varu vodu s octem, přidejte koření, česnek, sůl i cukr a povařte 5 minut.
  • Připravené utopence zalijte teplým nálevem, zavíčkujte a nechte vychladnout.
  • Poté je přesuňte do lednice a nechte 4-5 dní uležet.

Předchozí recept

Zavařované bábovky

Napsala mi jedna z našich fanynek, jedna z těch, které milují weckovky a používají je na tisíc ... Zobrazit recept

Další recept

Jemná játrová paštika

Pamatujete si taky na ty doby, kdy v regálech samoobsluhy byly vyskládány plechovky klasické játrovky, kterou ... Zobrazit reccept