Close

Jemná játrová paštika

Pamatujete si taky na ty doby, kdy v regálech samoobsluhy byly vyskládány plechovky klasické játrovky, kterou jsme vyjídali rohlíkem při dovolených a výletech? Já tu dobu pamatuju a taky vzpomínám na tu vůni čerstvě otevřené konzervy a nezapomenutelnou jemnou chuť.

A protože dnes není vůbec snadné v obchodě takovou lahodu pořídit, jednoduše si ji děláme doma sami. Není na tom nic složitého, tak pokud si před Vánoci chcete připomenout pohádku mládí, neváhejte a vyzkoušejte. Je pro zimní čas jako stvořená.

Ingredience – na 6 skleniček o objemu 165ml

    • 200 g másla
    • 500 g kachních jater
    • 1 cibule, nadrobno nakrájená
    • 200 ml drůbežího vývaru
    • 150 ml suchého bílého vína
    • 1-2 lžičky provensálského koření
    • Sůl
    • Černý pepř
    • 100 ml smetany na šlehání
    • Sklenička husího sádla

 

  • Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a pokrájejte je na kostky.
  • V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli, přidejte játra a míchejte, až zesvětlají a zatáhnou se. Poté zalijte vínem a vývarem, osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami, přiklopte pokličkou a vařte 10-15 minut doměkka. Tekutina by měla dosahovat minimálně do poloviny jater.
  • Povařenou směs nalijte do mísy, přidejte pokrájené zbylé máslo a rozmixujte tyčovým mixérem. Postupně přidávejte smetanu, tak aby měla výsledná směs konzistenci husté omáčky.
  • Přidejte pepř a sůl dle chuti – paštika by měla být mírně přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá.
  • Rozdělte do weckovek a nechte mírně vychladnout.
  • Povrch zalijte rozehřátým husím sádlem, přiklopte víčkem a zajistěte sponkami.
  • Hotovou paštiku můžete zavařit, vydrží vám pak i 3 měsíce (pro jistotu přesto skladujeme v lednici) nebo uchovávejte v lednici a snězte do 1 týdne.

Předchozí recept

Domácí utopenci

Jsou jídla, na která si v létě ani nevzpomeneme. Ale jak přijde podzim, chutě se nám ... Zobrazit recept

Další recept

Jedlé dárky

Milí příznivci a milovníci Wecku, každý rok si říkáme, co by nejvíc potěšilo naše blízké, ... Zobrazit reccept

Rolovat nahoru