Pamatujete si taky na ty doby, kdy v regálech samoobsluhy byly vyskládány plechovky klasické játrovky, kterou jsme vyjídali rohlíkem při dovolených a výletech? Já tu dobu pamatuju a taky vzpomínám na tu vůni čerstvě otevřené konzervy a nezapomenutelnou jemnou chuť.
A protože dnes není vůbec snadné v obchodě takovou lahodu pořídit, jednoduše si ji děláme doma sami. Není na tom nic složitého, tak pokud si před Vánoci chcete připomenout pohádku mládí, neváhejte a vyzkoušejte. Je pro zimní čas jako stvořená.
Ingredience – na 6 skleniček o objemu 165ml
-
- 200 g másla
- 500 g kachních jater
- 1 cibule, nadrobno nakrájená
- 200 ml drůbežího vývaru
- 150 ml suchého bílého vína
- 1-2 lžičky provensálského koření
- Sůl
- Černý pepř
- 100 ml smetany na šlehání
- Sklenička husího sádla
- Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a pokrájejte je na kostky.
- V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli, přidejte játra a míchejte, až zesvětlají a zatáhnou se. Poté zalijte vínem a vývarem, osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami, přiklopte pokličkou a vařte 10-15 minut doměkka. Tekutina by měla dosahovat minimálně do poloviny jater.
- Povařenou směs nalijte do mísy, přidejte pokrájené zbylé máslo a rozmixujte tyčovým mixérem. Postupně přidávejte smetanu, tak aby měla výsledná směs konzistenci husté omáčky.
- Přidejte pepř a sůl dle chuti – paštika by měla být mírně přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá.
- Rozdělte do weckovek a nechte mírně vychladnout.
- Povrch zalijte rozehřátým husím sádlem, přiklopte víčkem a zajistěte sponkami.
- Hotovou paštiku můžete zavařit, vydrží vám pak i 3 měsíce (pro jistotu přesto skladujeme v lednici) nebo uchovávejte v lednici a snězte do 1 týdne.
Domácí utopenci
Jsou jídla, na která si v létě ani nevzpomeneme. Ale jak přijde podzim, chutě se nám ... Zobrazit recept
Jedlé dárky
Milí příznivci a milovníci Wecku, každý rok si říkáme, co by nejvíc potěšilo naše blízké, ... Zobrazit reccept