Je vynikající nejen jako klasická šťáva, ale lze ji také přidávat při nachlazení do čaje. O čem je řeč? O šťávě z lipových květů s kapkou citrónu a trochou cukru. Jakmile začne sezóna a lípy opět pokvetou, vydejte se na květy a tuhle dobrotu si doma uvařte.
Suroviny
- 10-12 hrstí lipového květu
- 40 g kyseliny citrónové
- 3 kg cukru
- 3 citróny
- voda
Pracovní postup
Do velké 4 litrové sklenice nebo hrnce namočíme očištěné lipové květy. Zalijeme studenou vodou a necháme přikryté 24 hodin louhovat. Druhý den přecedíme přes plínu do velkého hrnce, přidáme 40 g kyseliny citrónové, šťávu z citronů a cukr. Nálev přivedeme k varu, nenecháváme však vařit. Vypneme a odstavíme. Ještě teplé plníme do sklenic. Můžeme zakápnout vršek plné lahve troškou lihu.
Jahodová šťáva
Jahodová šťáva k ranním pancake nebo k palačinkám? Proč ne! Milujeme chuť zralých a sladkých ... Zobrazit recept
Třešňová šťáva
Dnešní recept jsme pro vás připravili, protože začíná pomalu léto a sezóna třešní je také ... Zobrazit reccept