Close

Celé švestky v cukrovém nálevu

Výborná pochoutka – to jsou zavařené švestky. Celé kousky zavaříte s cukrem a trochou vody do sklenic a necháte si je na zimu nebo na později. Tohle je nejlepší způsob jak uchovat spoustu zralého ovoce a využít letní sklizeň na maximum. Dobrou chuť!

Suroviny

  • 2 kg švestek
  • 500 g cukru
  • 1 litr vody

Pracovní postup

K zavařování vybírejte švestky velké, tmavé a hlavně nepomačkané. Švestky omyjte a osušte.
Z cukru a vody si připravte cukrový nálev. Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Vše společně přiveďte k varu. Poté odstavte z plotny a nechte vyhladnout.
Aby do švestek mohl vniknout cukr z nálevu je nutné švestky propíchat tenkým špičatým dřívkem. Postačí vám pevné párátko či špejle. Toto propíchání také napomůže tomu, aby slupky při zavařování nepopraskaly.
Propíchané švestky naskládejte do sklenic. Na takto připravené švestky nalijte vychladlý cukrový nálev. Sklenice uzavřete a zavařujte v páře nebo troubě po dobu 20 minut.

K tomu, aby kompot nejen chutnal, ale měli jste z něj i ve spižírně radost zkuste kompot udělat do sklenici TULIP 1062 ml nebo TULIP 580 ml. Tyto sklenice nechají vyniknout kráse švestkového kompotu.

Výborný švestkový kompot – dobrou chuť!

Předchozí recept

Švestky v rumu

Kdo z vás chodil ujídat mamince jako malé dítě bonboniéru s pralinkami s rumovou náplní? ... Zobrazit recept

Další recept

Zavařenina z meruněk

Nejsladší zavařené meruňky, které si pamatujeme ještě ze školních let. Meruňky jsou jemně přepasírované sítem ... Zobrazit reccept