Nejsladší zavařené meruňky, které si pamatujeme ještě ze školních let. Meruňky jsou jemně přepasírované sítem a tím pádem z nich vznikne úžasná marmeláda, kterou si zamiluje celá rodina. Nejlépe chutná s palačinkami!
Suroviny
- 1,2 kg zralých meruněk
- 1 kg cukru krupice
Pracovní postup
Pro tuto marmeládu doporučujeme použít již dobře zralé, sladké a hlavně měkké meruňky, aby práce s nimi byla co nejsnazší. Meruňky omyjte, osušte, rozpulte a odpeckujte.
Vypeckované půlky zralých, měkkých meruněk dejte v malé vrstvě do hustšího síta a propasírujte skrz něj do hrnce, ve kterém budete marmeládu vařit. Takto jednoduchým způsobem postupně všechny meruňky zbavíte slupek.
Ke vzniklé kaši v hrnci přidejte cukr. Na každý kilogram získané kaše náleží 1 kg cukru. Za stálého míchání na mírném ohni vařte do té doby, až kaše pozvolna stéká po lžíci. Hotovou vřelou marmeládu naplňte do sklenic. Naplněné sklenice nechte vychladnout, poté uzavřete a buď krátce zavařte v páře nebo uzavřete rychlým způsobem s pomocí zapáleného alkoholu.
Této marmeládě nejvíce sluší sklenice TULIP s objemem 580 ml nebo s menším objemem TULIP 220 ml.
Nezapomeňte skleničku s marmeládou ozdobit plátěným převlekem.
Celé švestky v cukrovém nálevu
Výborná pochoutka - to jsou zavařené švestky. Celé kousky zavaříte s cukrem a trochou vody ... Zobrazit recept
Povidla se švestkami a rumem
Švestková povidla jsou opravdovou pochoutkou. Milují ji velcí i malí a tajně na ně chodí ... Zobrazit reccept