Close

Zavařenina z meruněk

Nejsladší zavařené meruňky, které si pamatujeme ještě ze školních let. Meruňky jsou jemně přepasírované sítem a tím pádem z nich vznikne úžasná marmeláda, kterou si zamiluje celá rodina. Nejlépe chutná s palačinkami!

Suroviny

  • 1,2 kg zralých meruněk
  • 1 kg cukru krupice

Pracovní postup

Pro tuto marmeládu doporučujeme použít již dobře zralé, sladké a hlavně měkké meruňky, aby práce s nimi byla co nejsnazší. Meruňky omyjte, osušte, rozpulte a odpeckujte.
Vypeckované půlky zralých, měkkých meruněk dejte v malé vrstvě do hustšího síta a propasírujte skrz něj do hrnce, ve kterém budete marmeládu vařit. Takto jednoduchým způsobem postupně všechny meruňky zbavíte slupek.
Ke vzniklé kaši v hrnci přidejte cukr. Na každý kilogram získané kaše náleží 1 kg cukru. Za stálého míchání na mírném ohni vařte do té doby, až kaše pozvolna stéká po lžíci. Hotovou vřelou marmeládu naplňte do sklenic. Naplněné sklenice nechte vychladnout, poté uzavřete a buď krátce zavařte v páře nebo uzavřete rychlým způsobem s pomocí zapáleného alkoholu.
Této marmeládě nejvíce sluší sklenice TULIP s objemem 580 ml nebo s menším objemem TULIP 220 ml.
Nezapomeňte skleničku s marmeládou ozdobit plátěným převlekem.

A jak ji máte nejraději vy?

 

Předchozí recept

Celé švestky v cukrovém nálevu

Výborná pochoutka - to jsou zavařené švestky. Celé kousky zavaříte s cukrem a trochou vody ... Zobrazit recept

Další recept

Povidla se švestkami a rumem

Švestková povidla jsou opravdovou pochoutkou. Milují ji velcí i malí a tajně na ně chodí ... Zobrazit reccept