Kompoty rozhodně patří k mým vzpomínkám na dětství, víkendový oběd by bez té mističky vedle talíře snad ani nebyl úplný. Jen tomu hruškovému jsem nikdy nějak nemohla přijít na chuť, jako dítěti mi přišel mdlý a nevýrazný. Za to teď mi jeho jemná chuť a typické hruškové aroma lahodí a tak se ze mě každým rokem stává „sysel“, který si chystá pořádnou zásobu na zimu. Navíc je to jednoduché a rychlé, a to se počítá!
Jak na to?
Vyzrálé a pevné hrušky opláchneme, oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřince a ihned vkládáme do studené vody, do které jsme rozpustili jednu lžíci kyseliny citronové. Hrušky nám tak na vzduchu nezhnědnou. Poté hrušky naskládáme do sklenic a zalijeme horkým cukrovým nálevem – na 1 litr vody 350 g cukru. Do každé sklenice vložíme pět hřebíčků, půlku celé skořice a jednu hvězdičku badyánu.
Sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 – 30 minut při 85 °C.
Na kompot jsem využila sklenice Weck Classic 850 ml a Weck Tulip 1062 ml.
Rybízová červená marmeláda
Rybízová marmeláda je osvěžujícím zpestřením vašich snídaní v kterémkoliv ročním období. Vychutnejte si ji namazanou ... Zobrazit recept
Pečený hruškový čaj
Pečené čaje jsme si zamilovali. Jsou vyrobené raz dva, dají se uschovat do zásoby, využijete ... Zobrazit reccept