Close

Meruňkové čatní

Čatní je oblíbený pokrm zejména na Balkánu a dále na východ. Ale proč bychom si tuto skvělou pochoutku nemohli užít i my? Dejte se do toho a čatní je hotovo!

Suroviny

  • 1 kg čerstvých meruněk
  • 2 červené cibule
  • 150 g mletého zázvoru
  • 100 g cukru
  • 100 g bílého vinného octa
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička garam masala
  • sůl
  • 250 g vody
  • červená paprika

Pracovní postup

Meruňky očistíme, odpeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Stejně tak nakrájíme na malé kousky oloupané cibule.

Všechny suroviny nasypeme do hrnce a dáme na mírném ohni podusit. Necháme dusit 45 minut, průběžně mícháme, aby se nepřichytlo ke dnu hrnce. (Pokud se vám voda vyvaří příliš rychle, můžete ještě trochu doplnit).  Ke konci vaření můžeme pro zpestření přidat na jemno nakrájenou červenou papriku nebo chilli papričku.

Ke konci vaření by vám měla vzniknout pevnější hmota podobná džemu, ne tekutá.

Ještě horké plníme do sklenic a obrátíme dnem vzhůru.

Výborné čatní z meruněk – dobrou chuť!

Předchozí recept

Jahodová marmeláda jemná

Klasika mezi marmeládami. Výborná domácí jahodová marmeláda, která potěší celou rodinu. Zavařte si jí dostatek ... Zobrazit recept

Další recept

Meruňkový džem

Recept na meruňkový džem je jedním z našich nejoblíbenějších. Meruňky jsou sladké ale také trochu ... Zobrazit reccept