Zavařený rybíz je domácí pochoutkou, kterou oceníte v zimě, kdy není žádné čerstvé sezónní ovoce k dispozici. Rybíz můžete dát jako přílohu k masu, k omáčkám (svíčková je perfektní právě s rybízem místo brusinek), anebo je můžete namazat na chleba jako marmeládu. Jdeme na to?
Suroviny
- 500 g rybízu
- 300 g cukru
Pracovní postup
Zralé, ale nesmí být přezrálé, rybízové bobulky důkladně očistěte a zbavte stopek.
Očištěné bobulky vložte do velké mísy, aby se nepomačkaly. Jinak by pustily mnoho šťávy a popraskaly by při vaření.
Cukr rozpusťte v trošce vody, pokud se vytvoří pěna, tak ji seberte odpěňovačkou a přidejte rybíz. Vše vařte za stálého sbírání pěny, až bobulky začnou klesat ke dnu.
Vlažný kompot nalijte do sklenic nejlépe LILIE 1062 ml nebo TULIP 1062 ml. Uzavřete a krátce sterilujte v páře či vodní lázni. Abyste při nalévání kompotu příliš nepokapali sklenici a poté se zdržovali čištěním hrdla, doporučujeme použít trychtýř, který nasadíte na hrdlo sklenice a lehce a čistě přes něj naplníte sklenici.
Švestkové bonbóny s rumem
Mezi naše nejoblíbenější dobroty patří švestkové bonbony s rumem, které výborně chutnají a jejich recept ... Zobrazit recept
Višňová marmeláda
Milujete višně? Zamilujete si i tuto pochoutku. Višňovou marmeládu. Postup pro přípravu k zavaření je ... Zobrazit reccept