Close

Švestkové bonbóny s rumem

Mezi naše nejoblíbenější dobroty patří švestkové bonbony s rumem, které výborně chutnají a jejich recept je skutečně jednoduchý. Pokud je chcete poprvé vyzkoušet, máme pro vás radu. Nemusíte se striktně držet jednoho tvaru. Vyrobte si vlastní veselé bonbóny!

Suroviny

  • 3 kg švestek
  • ½ kg cukru
  • 125 ml rumu

Pracovní postup

Výchozí surovinou pro výrobu švestkových bonbónů, ale i jiných dalších tvarů, které si můžeme vytvořit pro ozdobu moučníků, dortů, zmrzlin apod. jsou Švestková povidla. Hmotu, kterou jste získali přípravou švestkových povidel, však neslévejte do sklenic, ale ponechte je ještě dále na plotně a za stálého míchání svařte ještě na hustší pastu.
Poté tuto pastu vezměte a rozetřete ji na pergamenový nebo pečící papír. Povrch uhlaďte větším nožem nebo cukrářským pravítkem. Sušte v troubě při 70-80°C 10 i více hodin, avšak ne najednou, ale s přestávkami. To co je důležité si pamatovat, že plát ovoce více ztuhne po každém zchladnutí.
Jakmile je povrch sušeného plátu suchý, přikryjte jej i ze shora papírem, aby se nám povrch nespekl. Měl by zůstat sice suchý, ale dokonale pružný a vláčný, nikoli spečený.
Trouba by neměla péct příliš prudce ze shora, což by mělo za následek právě nehezky okoralý vzhled. Doporučujeme vám sušit tyto pasty na děrovaném plechu, aby horký vzduch mohl k pastě přistupovat ze všech stran.
Jakmile máte dosušeno, sejměte vrchní papír. Plát obraťte a ještě za horka sejměte i spodní papír. Pokud to jde ztuha nebo se papír neodděluje, navlhčete jej vodou a papír sloupněte. Ihned rozkrájejte plát na kostičky nebo z něj vykrajujte jiné ozdoby.
Takto připravené ozdoby buď uschovejte jen tak do sklenice  nebo do plechovky vyložené pergamenovým papírem.
Doporučujeme vykrájené tvary obalit v cukru krupice, lépe však v cukru krupice ještě utlučeném v hmoždíři. Nikdy bonbony neobalujte v práškovém cukru! V dnešní době obsahují různé nespékavé látky a příměsi, které zapříčiňují osliznutí těchto pracně vytvořených dobrot.

Nejlepší švestkové bonbony s rumem – dobrou chuť!

Předchozí recept

Povidla se švestkami a rumem

Švestková povidla jsou opravdovou pochoutkou. Milují ji velcí i malí a tajně na ně chodí ... Zobrazit recept

Další recept

Rybíz zavařený

Zavařený rybíz je domácí pochoutkou, kterou oceníte v zimě, kdy není žádné čerstvé sezónní ovoce ... Zobrazit reccept