Kvašené okurky jsou nejoblíbenější zavařeninou čechů. Domácí okurky má ve špajzu nebo v lednici skoro každý. Tak proč se při sezóně nepřipravit a pár sklenic si doma nezavařit? Recept se zdá být složitý, ale věřte nám, skutečně to nic není a za chvíli budete zavařovat poslepu. Jdeme na to!
Suroviny
- 1 kg tvrdých okurek
- 6 stroužků česneku
- 3 větvičky kopru
- 3-4 chilli papričky
- 3 bobkové listy
- 2 l vody
- 6 lžic soli
- pár vinných listů
Pracovní postup
Okurky pečlivě očistěte kartáčkem a zbavte je stopek a zbytků kvítků. Očištěné okurky 1 minutu blanšírujte.
Jakmile máme blanšírováním připravené okurky, naskládáme je spolu s česnekem, koprem, chilli a bobkovým listem do sklenic. Ve vodě nyní rozpusťte sůl a tímto nálevem zalijte okurky ve sklenicích. Navrch každé sklenice položte vinný list. Vinné listy napomohou procesu kvašení a přidají okurkám charakteristickou příchuť. Pokud je však nemáme, obejdeme se i bez nich.
Sklenici zakryjte čistou utěrkou nebo látkovým převlekem a nechte na teplém a dobře větraném místě 1-2 dny kvasit. Jakmile kvašení začne, nálev se zakalí.
Kvasný proces je dokončen, jakmile se nálev začne čistit. Sklenici v ten moment uzavřete a uskladněte na chladnější místo. Okurky jsou ihned k jídlu.
Ke kvašení okurek se hodí sklenice CYLINDER 1590 ml nebo menší objem 1040 ml.
Okurkové řezy
Stejně jako kvašené okurky se i okurkové řezy těší velké oblibě. Výborné jsou jako přílohové ... Zobrazit recept
Okurková nakládaná směs v olivovém oleji
Směs nakládaných okurek , cibule, kopru a celeru je výborná k hlavním jídlům nebo k ... Zobrazit reccept