Close

Povidla se švestkami a rumem

Švestková povidla jsou opravdovou pochoutkou. Milují ji velcí i malí a tajně na ně chodí do spíže. Udělejte si povidla doma. Ty domácí chutnají nejlépe!

Suroviny

  • 3 kg švestek
  • ½ kg cukru
  • 125 ml rumu

Pracovní postup

Na přípravu těchto povidel budeme potřebovat dobře zralé, měkké švestky. Očištěné švestky nejprve oloupejte. Aby šly švestky snadno oloupat, pomožte si horkou vodou. Švestky vložte do porcelánové nádoby nebo do hrnce, zalijte horkou vodou tak, aby byly zcela ponořeny. V horké vodě je ponechte přibližně 30 sekund. Poté vodu slijte a do nádoby napusťte studenou vodu. Po chvilce slijte i tuto vodu a švestky můžete velmi snadno oloupat. V případě, že by to nešlo, celý proces horkou a studenou vodou ještě jednou zopakujte.
Oloupané švestky odpeckujte a umelte na kaši. Takto připravenou kaši postavte na plotnu a rychle, za stálého míchání asi 1 hodinu vařte.
Teprve až poté přidejte ½ kg cukru a vařte tak dlouho, až se za vařečkou tvoří na dně brázda.
Nikdy nepřidávejte cukr hned od počátku a to ze dvou důvodů. Ovoce s cukrem má vyšší bod varu a snadněji se tak připálí. Druhým důvodem je, že zdlouhavým vařením nám může cukr zkaramelizovat a tak pozměnit chuť i barvu povidel.
Poté přilijte 1/8 l rumu a ještě horká povidla naplňte do předem zahřátých sklenic.
Sklenice ponechte vychladnout a pak uzavřete.
Před uzavřením nezapomeňte zkontrolovat, zda je ústí sklenic čisté, nepotřísněné. Každá zapomenutá nečistota může způsobit pozdější plesnivění obsahu. Pokud se přeci jen stalo, že povidla ukápla, očistěte ústí nejlépe gázou namočenou do alkoholu.

NÁŠ TIP
Tato povidla jsou dobrým základem pro další zpracování. Je možno z nich vytvářet různé ozdoby nebo zpracovat ovocné bonbóny.

Domácí švestková povidla – neodoláte!

Předchozí recept

Zavařenina z meruněk

Nejsladší zavařené meruňky, které si pamatujeme ještě ze školních let. Meruňky jsou jemně přepasírované sítem ... Zobrazit recept

Další recept

Švestkové bonbóny s rumem

Mezi naše nejoblíbenější dobroty patří švestkové bonbony s rumem, které výborně chutnají a jejich recept ... Zobrazit reccept