Close

Domácí kečup

Toužíte po vlastním domácím kečupu bez Éček a bez velké spousty přidaného cukru? Tento recept je tak akorát sladký, výživný a perfektně chutná. Vyzkoušejte si jej uvařit doma a už ten z obchodu nikdy nekoupíte.

Suroviny

  • 3,5 kg zralých rajčat
  • 1 cibule
  •  celá hlava česneku  (pokud použijete český, doporučujeme použít pouze 1/2 hlavy)
  • 110 g soli
  • 900 g cukru
  • 600 ml octa z červeného vína
  • 1/2 lžičky cayenského pepře
  • 1 lžička hřebíčků
  • 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

Uvedené množství je na zhruba 2 1/2 litru kečupu.

Pracovní postup

Rajčata očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostičky. Česnek oloupeme a nahrubo nakrájíme.

Všechny suroviny (až na muškátový oříšek) dáme do většího hrnce a necháme 3 hodiny mírně podusit, nezapomeňte občas zamíchat, aby se vám rajčata nepřichytla ke dnu. (Po loňské zkušenosti však u hodně šťavnatých rajčat předpokládejte dobu vaření delší, nechte hrnec odkrytý, aby se co nejvíce tekutiny odpařilo a kečup dostatečně zhoustnul).

Směs necháme trochu vychladit, než ji dáme do pasírovače. Do propasírovaného kečupu nakonec přidáme muškátový oříšek.

Kečup naplníme do vhodných lahví,  ve kterých můžeme kečup před skladováním ještě sterilizovat. Po otevření uchováváme v lednici. Doporučuje se otevřenou lahev do měsíce spotřebovat.

Poznámka: Je jasné, že tento kečup bude díky cayenskému pepři ostřejší, proto pokud chcete kečup jemný, doporučujeme cayenský pepř vynechat.

Výborný domácí kečup je alternativou k přeslazeným kupovaným – dobrou chuť!

Předchozí recept

Zavařený chřest

Zavařený chřest je výborná domácí pochoutka, kterou můžete servírovat k masu, v salátu nebo klidně ... Zobrazit recept

Další recept

Paprikové čatní

Tradiční balkánský recept - paprikové čatní - si dnes vyrobíte s naším receptem. Výborná pasta ... Zobrazit reccept